Višek spolne energije in težave povezane s tem

Naslov  verjetno marsikoga preseneti. Ali imamo lahko res preveč tako zaželene spolne energije? Najbolje, da podam terapevtski primer. Zvečer me je poklicala kolegica, ki je sicer zdrava, občasno pa si poruši ravnovesje in potrebuje pomoč. Kot razlog, zakaj me je poklicala je navedla napihnjen spodnji del trebuha in močne bolečine v jajčnikih, ki so se pojavile od nikoder in jim ne vidi vzroka. Če bi šla k zdravniku, bi on to reševal na svoj način v skladu z medicinsko doktrino in s sredstvi, ki so mu na voljo. Ker nisem strokovnjak se v to ne bi mešal, to prepuščam medicini.

Kadar pa se oseba po pomoč obrne na mene, pa poskušam to rešiti na način, kot to naredimo tisti, ki delujemo v okviru naravnih medicin. Tokrat kot bioterapevt, ki na to gleda celostno. To pa pomeni, da izhajam iz dejstva, da je človek telesno, energijsko in duhovno bitje. Vzroki za težave so lahko na katerekoli ravni, ali pa kar na vseh. Tudi rešitve težav so lahko na vseh ravneh. Medicina težave rešuje pretežno na telesni ravni. 

Ko sem pogledal kolegico, je bilo takoj vidno, da se ji je v spodnjem delu trebuha in še posebej na rodilih zbralo ogromno energije, ki je povzročala napetost in bolečine. Potrdila je mojo ugotovitev. Sebe opiše kot žensko z velikim nabojem seksualne energije in redno potrebuje spolno aktivnost, sicer pa ima kot terapevtka visoko raven energije, saj drugače ne bi mogla izvajati terapij. 

Partner je zaradi dela že nekaj tednov odsoten, zato ne more zadovoljiti svojih nenormalno visokih potreb po spolnosti in ji to predstavlja velik problem. Največkrat svoje težave, kadar je partner odsoten rešuje s pomočjo vibratorja. Na dan, ko me je poklicala, ga je v svoji neizmerni pohoti večkrat uporabila in je svojo energijo potlačila v spodnji del trebuha. 

Potrebno je razumeti, da smo moški bolj enostavno narejeni. Kadar mi na kakršen koli način sprostimo višek spolne energije, ta energija gre izven telesa in je sprostitev zaradi velike izgube energije takojšnja. S tem se je ukvarjal že Freud, saj je sklepal, da je za veliko nevroz in različnih psihoz kriva neizražena spolna energija. V tem je imel prav, seveda pa ni poznal načina kako to spolno energijo kultivirati. 

O tem je več, čeprav še ne dovolj vedel Jung, čeravno tega ni upal preveč naglas povedati, saj je tvegal obsojanje in nerazumevanje zaplankanih kolegov. Pri ženskah pa je to nekoliko drugače, saj energija ostane v telesu in se kopiči. Če jo ženska zna razporediti po telesu je to v redu, je to njena prednost pred moškim in je koristno za celo telo, saj se zviša energija. V primeru, če tega ne obvlada, pa po vsej verjetnosti ne, ker je to niso učili v šoli ali pa starši, ki tega ne znajo niti sami, nastane problem. Zakaj se to dogaja pa v nadaljevanju.

Da bi lažje razumeli v čem je težava, bom za uvod uporabil del teksta iz moje knjige Popolna združitev  – zlitje v tantričnem odnosu. Citiram: »Meta si je z vibratorjem skoraj vsak dan popestrila življenje. Včasih tudi večkrat na dan, v bistvu si življenja brez njega skoraj ni predstavljala. Njena pohota in lakota za orgazmi je bila s pomočjo vibratorja vsaj za silo potešena. Zavedala pa se je, da je intenzivnost uporabe vibratorja zelo velika in da ji je pozneje pri seksu z moškim ta intenzivnost manjkala. Edov komentar je bil, da je vibrator nelojalna konkurenca moškim.

Predlagal ji je, naj poskusi uporabljati vibrator v okviru tantričnih vaj. Tako je po vseh skupnih vajah prišel čas za novo raziskovanje. In ravno z vibratorjem. Pri tem je ni imel kaj naučiti. Mojstrsko se je znala z vibratorjem popeljati do orgazmov. To je že obvladala.

Ženske so že od vekomaj uporabljale različne vrste pripomočkov, da bi zadovoljile svoje potrebe po orgazmih. V azijskem delu sveta, kjer seksualnost ni tabu in v katerega ni poseglo strogo omejevanje katoliške cerkve, jih uporabljajo in raziskujejo že tisočletja, je nekaj povsem naravnega. V tem delu sveta so ženske uporabljale seksualno energijo za razvoj moči in duhovni razvoj. Enako velja tudi za moške, ki so spolno energijo v vsej zgodovini uporabljali za duhovni razvoj in razvoj moči duha in telesa. 

Mantak Chia jim je na seminarju povedal, da mu je njegov duhovni učitelj – taoistični mojster povedal, da je skrivnost njegove neverjetne energijske moči v tem, da je s samozadovoljevanjem to energijo tik pred orgazmom in izlivom dvigoval navzgor po hrbtenici. Ta energija pa se je po dvigu do glave razširila po telesu na vse organe in izboljšala njihovo delovanje. Povedal je tudi, da nune v azijskih samostanih energijo pri samozadovoljevanju uporabljajo za duhovni razvoj.

Zgodovinsko gledano je vibrator kot sodobni tehnološki dosežek nastal v 19. stoletju kot posledica zdravljenja ženske histerije. Do tedaj so jo zdravniki zdravili z ročnim masiranjem klitorisa do orgazma. Začelo se je z diagnozo histerije, ki so jo označili za žensko bolezensko stanje. Zaznamovali naj bi ga razdražljivost, vzkipljivost, neprimerno vedenje, čustveni izpadi. To stanje so zabeležili že v četrtem stoletju pred našim štetjem. 

V drugem stoletju pa je grški zdravnik Galen ugotovil, da histerijo povzroča pomanjkanje spolnosti, kar drži tudi v današnjem času, samo o tem se razen v vicih ne govori. Podobno so ugotavljali tudi stoletja pozneje. Kot zdravilo so največkrat predlagali drgnjenje mednožja, da bi se ženske umirile in bi simptomi izginili. To so predlagali predvsem pri vdovah, devicah in nunah. 

V 19. stoletju so britanski zdravniki v študiji dokazali, da ima približno 40 % žensk simptome histerije. Seveda so šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uradno opustili diagnozo histerije pri ženskah. Danes je vsem jasno, da večina ljudi za svoje ravnovesje, uravnovešeno fizično, energijsko in psihično delovanje potrebuje neko vrsto spolnosti. Pri tem se lahko zadovoljujejo sami ali v paru.

Zanimiv je film Histerija, zabavna romantična komedija, ki je postavljena v Anglijo 19. stoletja in temelji na resnični zgodbi o izumu električnega pripomočka za domačo rabo, ki naj bi viktorijanske ženske ozdravil ‘bolezni blodeče maternice’, znane pod imenom ‘histerija’. V filmu je na humoren način prikazana vsa problematika zdravljenja histerije. 

Pojav histerije med ženskami je bil zelo razširjen, zaradi manualne terapije pa so se zdravniki začeli pritoževati, da gre za zelo utrudljivo in dolgočasno početje, zato je bilo potrebno izumiti napravo, ki bo to počela namesto njih. In rodil se je vibrator. Stimuliranje vagine oziroma klitorisa v viktorijanski dobi ni bilo razumljeno kot spolno, saj je bilo takrat ženskam spolno vzburjenje prepovedano, zato je bila uporaba vibratorja splošno priznana medicinska pomoč. 

Prvi vibrator na električne baterije srečamo leta 1880. Patentiral ga je angleški zdravnik Mortimer Granville. Uporabljali so ga samo v ginekoloških ordinacijah pod nadzorom zdravnikov. Do leta 1920 so vibratorje brez zadržkov oglaševale vse ženske revije, ki so kaj dale nase, imenovale so jih dober prijatelj. Tako jim pravijo še danes. In nikoli ne odpove, če le imajo zalogo baterij oziroma je napolnjen preko USB-ja. Reklame so ponujale tudi primerjavo različnih modelov ali pa so bralkam kar naravnost zaupale, da prodre globlje kot roka in se ne utrudi.

Nekatere ženske imajo pomisleke glede uporabe vibratorja, saj se jim zdi njegova uporaba sporna, če so v razmerju. Obstaja celo mit, da so vibratorji namenjeni zgolj samskim ženskam in da je to igračka za tiste, ki imajo slabo spolno življenje. V resnici pa vibrator ni konkurenca partnerju, temveč njegov zaveznik. Z njim si je mogoče razširiti obzorja v spolnosti, okrepiti zaupanje, intimnost, v postelji pa povečati užitke, s tem pa tudi samozavest.«

Samozadovoljevanje z vibratorjem ali brez pa lahko povzroči tudi energijsko neravnovesje in simptome, kot jih je imela kolegica na začetku tega prispevka. Z viškom energije v spodnjem delu trebuha v hari ali v morju čia kot temu pravijo v taoizmu, pa se srečujejo tudi tisti, ki vadijo či gong ali tajči, če višek energije po vadbi ali že v toku vadbe ne prizemljijo, da steče navzdol v zemljo. 

Podobno imajo intelektualci višek energije v glavi, ki povzroča nevrozo, glavobol in razdražljivost. Posledično pa se ne zavedajo telesa, niso prisotni v njemu. Telo slabše deluje, potreba po spolnosti se zmanjša in se sploh pri moških zmanjša uporabna vrednost. Potrebno je iti iz glave, se prizemljiti. 

Obstaja več načinov prizemljitve, vendar to presega prostor tega prispevka. Ena od učinkovitih je axis mundi, ki nas poveže z absolutnim in prizemlji. O axis mundi si poglejte v prejšnje prispevke, na You tube in na moji spletni strani ter v knjigah.

Kolegici sem svetoval, da se prizemlji, in podobno kot strelovod na hiši, ko udari strela odvede višek energije v zemljo. Takoj je začutila olajšanje, bolečine v jajčnikih so hitro popustile. 

V čem je razlika med orgazmom z vibratorjem in s partnerjem? Užitek je lahko podoben, vendar s partnerjem vzpostavimo energijsko ravnovesje med moško in žensko energijo, energija steče med obema v krogu, kar še povečamo v tantričnem odnosu, ki ga opisujem v knjigi. To pa se začuti kot posebno zadovoljstvo in lahko rečemo, da smo zadovoljeni in zadovoljni, saj v tem primeru se ne ustvari višek energije na enem mestu, ampak povsod v telesu. Do neke mere pomaga že samo fizični stik s partnerjem, in to brez spolnosti, saj tudi takrat izmenjamo energije. Tukaj seveda pišem iz zornega kota energij, ljudje pa imamo tudi čustva, razmišljanje, verovanja in še kaj več.

Teh težav nimajo vsi tisti, ki imajo premalo življenjske energije, kar pomeni tudi premalo spolne energije. Ti so po navadi napol živi in potrebujejo najprej rešiti vzroke za pomanjkanje energije. Velikokrat je problem v življenjskem slogu, slabem odnosu, bolezni in čustveni prizadetosti pri ženskah. Pri moških in ženskah  pa premalo interesa za spolnost. Vzrokov je lahko še veliko več, pri moških je eden lahko tudi hormonsko neravnovesje in pomanjkanje testosterona.

Še en podoben terapevtski primer bolečin pri ženski v spodnjem delu trebuha, napetosti in zamujanje menstruacije. V Dalmaciji ženske pravijo, da če so pred menstruacijo napete, imajo bolečine in menstruacija zamuja, da morajo seksati. Ljudska modrost je neskončna in kljub naši omejevalni katoliški družbi vedno pride na plano. Dober orgazem sprosti energijski zastoj in napetost se sprosti. 

Nekoč sem imel terapevtski primer ženske, ki je prišla s težavo, ko je zamujala menstruacija in je čutila veliko napetost v spodnjem delu trebuha. Predlagal sem ji, »da se da dol«. Ker je bila s partnerjem v slabem odnosu, je poklicala prijatelja za prvo pomoč. Dve uri po tem dogodku mi je javila, da je dobila menstruacijo in da je vse v redu. Če se pošalim, se je terapevtsko namesto dol, dala kar gor in na hitro ozdravela.

Nekoč bodo tudi zdravniki paciente vprašali: »Kakšno je vaše spolno življenje?« potem pa predpisovali spolnost za izboljšanja zdravja. Višek energije pa lahko tudi kultiviramo z vzhodnjaškimi tehnikami, med katerimi je najbolj znana tantra, z njo zakrožimo po telesu in dvignemo energijsko stanje telesa. Za to pa običajno potrebujejo nekoga, ki to obvlada. Strokovnjakov ni veliko v naši družbi.  Tudi v tem se bistveno razlikujemo od živali, ki imajo spolnost za podaljšanje vrste, mi pa jo uporabljamo tudi za duhovni razvoj. Rad ponavljam eno od najbolj duhovnih manter: »Preko mojega/tvojega telesa, vodi tvoja/moja pot v nebesa«. Končni cilj vseh religij, joge in drugih tehnik pa je priti v nebesa, združiti se z božanskim. Ta pot pa se začne v telesu in se postopno dviguje na višje ravni. Telo je temelj na katerem gradimo. Tisti, ki zagovarjajo samo duhovnost, brez telesa se obnašajo podobno, kot da temelje za novo hišo naredijo iz kartonskih škatel.

Marjan Ogorevc