Nepal z Marjanom Ogorevcem 17 dni

Potovanje v sebe
26. februar – 14. marec 2017

Nepal.
Kraljestvo bogov, verstev in mitov.

Nepal je bil v mnogih pogledih od nekdaj zgodovinsko, kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Vedno je znal izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko. Tu skupaj z roko v roki sobivata dve veliki religiji – hinduizem in budizem. Skoraj ga ni kraja na svetu, kjer bi še lahko občutili tako vzajemno spoštovanje hindujcev in budistov kot v Nepalu. Ta družbena in politična enotnost dežele pa ima nedvomno svoje korenine v šamanstvu, prvotni zemeljski duhovnosti.

Katmandujska dolina.
Nepalska Mandala.

Šele ko zapustimo Katmandujsko dolino, začnemo resnično ceniti, kako izjemna je! Je pravi kozmični ocean. Tu so se že od nekdaj srečevala osrednjeazijska in indoarijska ljudstva, ki so se tu naselila v odročnih dolinah in nedostopnih višavjih in tako ohranila posebno kulturo in jezike. Dolina sama pa je darilo bogov ter kraj izjemno močnih energij. Tu nas bogovi lahko povabijo v svoje kraljestvo ali pa nas demoni tako začarajo, da kaj hitro pozabimo na svoje minljivo življenje.

Marjan Ogorevc.
Potovanje v sebe.

Potovanje zajema spoznavanje Katmandujske doline in glavnih poudarkov Nepala. Daleč največji poudarek potovalnega dela pa bo na spoznavanju svetih in energetsko močnih krajev. V vodenih procesih po fazi prečiščevanja bomo imeli možnost prestopiti meje nemogočega, se potopiti v nevidni svet, spoznati nevidne sile in pri sebi ozavestiti moč kreiranja svojega življenja, novih projektov, sprožiti moč samozdravljenja in delovanja na višji ravni zavesti. Dodana vrednost tega potovanja nosi strokovno delovanje Marjana Ogorevca, kar jača potovalno moč in nudi možnost osebne transformacije. Ker je rdeča nit potovanja predvsem delo na sebi, je potovanje zastavljeno lagodno in pripravljeno tako, da se lahko procesi odvijajo tudi tekom potovalnih dni na fantastičnih prizoriščih z močno energetsko podporo. Potovanje bo prilagojeno tudi začetnikom, ki so pripravljeni na velike spremembe in na novo obrnjen list v življenju.

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – ZAGREB – VMESNO LETALIŠČE – KATMANDU. Zbor v Ljubljani, od koder se odpeljemo na zagrebško letališče. Preko vmesnega letališča poletimo naprej proti Katmanduju.
avtobus/kombiji in letalo

2. dan KATMANDU (1340 m). Jutranji pristanek v Katmanduju. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo v hotel. Za sam uvod prisluhnemo prvemu predavanju Marjana Ogorevca. Popoldan se odpravimo do reke Bagmati, najsvetejše reke vseh nepalskih hindujcev. Ta je zanje enako sveta kot Ganges v sosednji Indiji. V njej se vsakodnevno obredno kopajo, saj naj bi reka imela moč očistiti karmo. Ob njej že stoletja stoji izjemno pomemben kraj Pašupatinat, kjer stoji največji hindujski tempelj na svetu (Unesco), posvečen bogu Šivi. Zagotovo pa tu srečamo tudi svete može, sadhuje, ki so si tu našli svoj dom. Nato nas pot pelje po starodavni trgovski poti, po kateri so nekoč potovali trgovci na poti v Tibet. Ta del poti je bil v preteklosti izjemno pomemben, saj so tu bivali bogovi varuhi in trgovcem izpolnjevali želje. Največji mejnik te poti je bila – in še vedno je – velika stupa Bodnath (Unesco). Za Tibetance zunaj Tibeta je to najpomembnejši spomenik. Skupaj s tibetanskimi romarji se podamo na sveto ‘koro’ in se potopimo v tibetansko preteklost in sedanjost. V bližnjem samostanu se pobliže spoznamo z lamo – duhovnim učiteljem tibetanskega budizma, ki nas bo popeljal v svet meditacije.
avtobus – hotel – večerja

3. dan KATMANDU (1340 m). Jutranje predavanje, proces in meditacija. Odpravimo se na raziskovanje živahnih ulic Katmanduja. Nepalska prestolnica leži v dolini, kjer naj bi nekoč ležalo ogromno jezero. Danes je Katmandu izjemno živahna, barvita, privlačna, a tudi precej kaotična prestolnica. Je daleč največje in najbolj kozmopolitansko mesto Nepala, v katerem živi ducat narodnih skupin, med njimi tudi Newari, pravi mojstri rokodelstva in trgovine. Skozi labirint ozkih ulic se peš odpravimo do osrednjega trga , Durbar (Unesco), ki predstavlja središče starega dela mesta. Kraj kar puhti od življenja – kako tudi ne, saj je tu prava duša prestolnice. Obiščemo tempelj žive boginje Kumari Devi. To je mlada deklica, za katero njeni častilci verjamejo, da je inkarnacija hindujske boginje Durga, katera v Nepalu velja za zaščitnico pred zlom in prinašalko sreče in blaginje. Popoldan se odpeljemo do znamenite stupe Svajambunat (Unesco). Gre za enega najstarejših verskih objektov v Nepalu in še danes velja za glavno romarsko središče in sveti kraj, tako za budiste kot hindujce. Skupaj z romarji pričakamo sončni zahod, se z njiimi podamo na sveti krog okoli stupe in občudujemo razgled na Katmandu. Tu se pobliže spoznamo s prav posebno tibetansko likovno umetnostjo – Thankgami, ki so za tibetanske budiste izjemno pomembne, saj jih uporabljajo kot pripomoček pri njihovih obredih molitve in meditacije. V skladu z možnostmi sledi večerno Marjanovo predavanje in meditacija.
avtobus – hotel zajtrk – večerja

4. dan KATMANDU – BAKTAPUR – CHANGU NARAYAN (1440 m) – NAGARKOT (1950 m). Jutranje predavanje, proces in meditacija. Na poti v Nagarkot, postanemo v Baktapurju. Na sprehodu po središču mesta kmalu ugotovimo, da je mesto pravo bogastvo srednjeveške nepalske umetnosti in arhitekture. V mestu obiščemo delavnico, v kateri ustvarjajo prav posebne simbole, ki označujejo prav vse v tem vesolju, tudi človeka. To so mandale, energijski diagrami, ki oddajajo močno energijo božanskega ritma. Postanemo tudi v bližnjem templju Changu Narayan (Unesco), najstarejšem tempelju Katmandujske doline, ki je posvečen hindujskemu bogu Višni. Proti večeru se odpeljemo v Nagarkot in, če nam bo vreme naklonjeno, bomo uzrli veličastno Himalajo in njene vrhove. Kar precej jih živi v Nepalu, večina v zelo odročnih krajih, nekaj pa tudi bližje civilizaciji. Šamani oziroma jhankri, kakor jih imenujejo v Nepalu, imajo sposobnost zdravljenja, stika z dušami in duhovi, potovanja v druge svetove ter imajo poglobljeno poznavanje energetske strukture vesolja in narave. Nekateri šamani za potovanje duše in samo zdravljenje uporabljajo trans in različne substance, nekateri pa posebne pesmi, zvoke in inštrumente. Z malo sreče ga pobliže spoznamo tudi mi.
avtobus – hotel zajtrk – večerja

5. dan NAGARKOT – DHULIKEL (1550 m). Jutra v Nepalu so zagotovo najlepša. Dan izkoristimo za daljši sprehod v čudoviti naravi na robu Katmandujske doline, obdani z himalajskimi očaki. Odpeljemo se v vas Dhulikel, kjer bomo imeli čas za Marjanova predavanja, delavnice in večerno meditacijo. Zvečer pa nas šaman znova odpelje v skrivnostni svet mistike.
avtobus – hotel zajtrk – večerja

6. dan DHULIKEL – NAMOBUDDHA (1750 m) – DHULIKEL (1550 m). Odpeljemo se do simpatičnega kraja Namobuddha. Danes velja za enega od treh najsvetejših budističnih krajev v Nepalu. Prav na tem mestu naj bi Buda v enem izmed prejšnjih življenj žrtvoval sebe, da je nahranil stradajočo tigrico in njene mladičke. Dan preživimo ob raziskovanju samostanskega kompleksa, se spoznamo s tukajšnjimi menihi in se z malo sreče osebno spoznamo z njihovim lamo.
avtobus – hotel zajtrk, večerja

7. dan DHULIKEL – BANDIPUR (1000 m). Jutranje predavanje, proces in meditacija. Danes nas čaka vožnja do gorske postojanke Bandipur, nekdaj cvetoč trgovski center. O nekdanji mestni slavi pričajo hiše z zanimivimi neoklasističnimi fasadami in številnimi templji. Prebivalci Bandipurja so Magari, ena izmed mnogih narodnostnih skupin v Nepalu. So tibetansko-burmanskega porekla, in so v preteklosti tvorili svoja neodvisna kraljestva, danes pa so se že počasi asimiliralil in se posvetili kmetijstvu. V skladu z možnostmi sledi Marjanovo predavanje in večerna meditacija.
avtobus – hotel zajtrk, večerja

8. dan BANDIPUR – POKARA (885 m). Jutranje predavanje, proces in meditacija v naravi. Odpeljemo se skoraj čisto ob vznožje pogorja Anapurn. Pokara je danes največje mesto centralnega dela Nepala, turistično mesto in odskočna deska za vse alpinisične odprave v Nepalu. Mestu daje poseben pečat tudi sveto jezero Peva. Odpravimo se na vožnjo z ladjico po jezeru in postanemo na otočku Tal Barahi, na katerem stoji zanimiv tempelj. V skladu z možnostmi sledi Marjanovo predavanje in večerna meditacija.
avtobus – ladjica – hotel zajtrk, večerja

9. dan POKARA. Še pred zajtrkom se odpravimo do Pagode miru (1113 m), ki botruje nad Pokaro. Od tu nam narava z malo sreče ponudi enega najlepših razgledov nad Himalajo. Zanjo pravijo, da je dežela verstev, mitov in bogov. Je tudi dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. Stari sanskrtski pregovor pravi, da tudi sto življenj bogov ne bi zadoščalo, da bi popisali vsa čudesa Himalaje; tudi mi jih ne bomo mogli. In ni ga lepšega kraja za jutranjo meditacijo pred mogočnimi gorami Dualagiri, Anapurna, Mačapučre in Manaslu. V mestu obiščemo mestne zanimivosti, med njimi tudi tibetanski begunski center. V skladu z možnostmi bomo s hindujskim svečenikom opravili prav poseben hindujski obred Shraddha, s katerim hindujci poplačajo vse dolgove do svojih prednikov. Preostanek dneva pa preživimo na obali jezera. V skladu z možnostmi sledi večerna meditacija.
avtobus – hotel zajtrk, večerja

10. dan POKARA – TANSEN (1370 m) – LUMBINI (100 m). Jutranje predavanje, proces in meditacija. Na poti proti Lumbiniju se sprehodimo po zanimivi srednjeveški vasici Tansen. Nekdaj je bil tu sedež mogočnega kraljestva, danes pa je prijetna trgovska postojanka. Nato se spustimo v gangeško ravnino Terai, ozek pas ob indijski meji. Včasih je to ravnino pokrivala le džungla in močvirje, do danes pa so velik del džungle spremenili v največje kmetijsko območje Nepala. V večernih urah prispemo v Lumbini,
rojstni kraj Bude. V skladu z možnostmi sledi Marjanovo predavanje in večerna meditacija.
avtobus – hotel zajtrk, večerja

11. dan LUMBINI. Lumbini (Unesco) je eno od štirih svetih budističnih krajev ter eno najsvetejših mest na svetu. Za vse budiste na svetu je Lumbini kraj, kjer se je vse začelo. Tu se je rodil princ Sidharta Gautama, ki je kasneje doživel razsvetljenje in postal Buda. Svet je navdušil s svojo filozofijo, smislom življenja, oznanjanjem nepravičnosti in neenakosti sveta in ozaveščanju o življenski poti, ki vodi v pravo srečo. Dan v Lumbiniju preživimo v spoznavanju sveta budizma, Budine zgodbe in svetega kompleksa neštetih budističnih templjev in samostanov.
hotel zajtrk, večerja

12. dan LUMBINI – NACIONALNI PARK CHITWAN (150 m). Jutranje predavanje, proces in meditacija. Odpeljemo se proti nacionalnemu parku Chitwan, kjer nas čaka pravi divji živalski in rastlinski svet. V skladu z možnostmi sledi Marjanovo predavanje, delavnice in večerna meditacija.
avtobus – hotel zajtrk, kosilo, večerja

13. dan NACIONALNI PARK CHITWAN. Nacionalni park Chitwan (Unesco) je bil ustanovljen leta 1973 in je najstarejši park v Nepalu. Park pokriva 932 km2 površine in je dom neštetim rastlinskim in živalskim vrstam, med njimi tudi ogroženi enorogi indijski nosorogi ter bengalski tiger. Še en dan v neokrnjeni naravi preživimo kar se da aktivno … Od vožnje z drevaki, obiska slonjega zavetišča, ‘safari’ sprehoda po džungli do kopanja s sloni. Dovolj bo časa tudi za predavanja, procese in meditacije.
hotel zajtrk, kosilo, večerja

14. dan NACIONALNI PARK CHITWAN – ČOBAR (1400 m) – KIRTIPUR (1340 m) – KATMANDU (1340 m). Poslovimo se od južnega, ravninskega dela Nepala, in se zopet dvignemo proti Himalaji. Ustavimo se v vasi Čobar, ki je, mitološko gledano, izjemnega pomena za celotno Katmandujsko dolino. Prav tu je bodisatva modrosti in učenja, Mandžušri, z enim samim zamahom svojega meča izsekal sotesko Čobar, ki še danes odvaja vodo iz doline. Sprehodimo se tudi v bližnjem Kirtipurju, ki še vedno strateško botruje nad dolino. Zaključek celostnega dela.
avtobus – hotel zajtrk, večerja

15. dan KATMANDU – FESTIVAL HOLI. Večina hindujskih praznikov je v zvezi s spremembami letnih časov. Ti imajo očiščevalno vlogo, saj se znotraj skupnosti sproščajo napetosti in začasno odpravljajo razlike v družbi. Na praznovanjih se mešata čaščenje in uživanje, z njimi pa odvračajo škodljive vplive, da tesneje povezujejo skupnost in vzpodbujajo naravne življenske sile. Danes je prav poseben dan, saj se odvija eden najlepših hindujskih festivalov – Holi! Prvotno obred za rodovitnost je praznik novega leta in vrnitve pomladi. Odpravimo se na katmandujske ulice, kjer za nekaj trenutkov pozabimo na običajna pravila lepega vedenja in v nas ponovno prebudimo otroka. Imamo dovolj rdeče barve?
hotel – zajtrk, večerja

16. dan KATMANDU – PATAN (1330 m) – ZAGREB. Danes obiščemo mesto Patan, pravi muzej na prostem, ki kaže umetniško odličnost obrtnikov. Zanimivo je tudi to, da je bilo mesto prvotno zgrajeno po načrtu Dharmačakre – budističnega kolesa nauka. Za zaključek pa nas čaka še delavnica s tibetanskimi zdravilnimi posodami. Te tibetanske posode resonirajo zvok ‘om’, katerega frekvenca v telesu sprosti napetosti in odpravi energetske blokade. Proti večeru se odpeljemo na mestno letališče, od koder
povsem prenovljeni in z novim zagonom preko vmesnega letališča poletimo proti domu.
avtobus – zajtrk – letalo

17. dan ZAGREB – LJUBLJANA. Pristanek v zgodnjih popoldanskih urah. Prevoz do Ljubljane.
letalo – avtobus/kombiji

Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje ter predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna od vremenskih in drugih pogojev, pa tudi od potreb posameznikov in cele skupine, ki jih na kraju samem ugotovi bioterapevt Marjan Ogorevc in se nanje ustrezno odzove. V tem okviru si pridržujemo pravico do spremembe programa. Program potovanja je narejen tako, da je primeren tako za začetnike, kot tudi za tiste, ki so že sodelovali na podobnih delavnicah.

Pomembno: Potovanje se odsvetuje vsem srčnim, duševnim bolnikom ter vsem tistim, ki ne zmorejo prenesti večjih telesnih in psihičnih obremenitev. Posvetujte se s svojim zdravnikom.

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do sprememb in prilagoditev potovanja v skladu z voznimi redi letal ali drugimi okoliščinami.

Cena potovanja pri 15-20 potnikih: 3.000 EUR
Cena potovanja pri 20-30 potnikih: 2.820 EUR
Cena potovanja pri 30-35 potnikih: 2.688 EUR

CENA VKLJUČUJE:
• transfer iz Ljubljane do letališča v Zagrebu,
• povratni letalski prevoz z vsemi vključenimi taksami in pristojbinami,
• 14 x nočitev v hotelih 3-4*,
• 14 x zajtrk,
• 14 x večerjo,
• 2 x kosilo,
• vse prevoze in oglede z avtobusom,
• ladjico v Pokari,
• duhovno in energijsko delo bioterapevta in karmičnega diagnostika Marjana Ogorevca,
• 1 x individualno terapijo v sklopu skupine,
• lokalne vodnike,
• slovenskega vodnika,
• vse vstopnine po programu,
• delavnico s tibetanskimi zdravilnimi posodami, obisk delavnice Thank in mandal, 2x obisk šamana, hindujski obred v Pokari,
• vse stroške priprave in organizacije potovanja.

V CENO NI VKLJUČENO:
• doplačilo za enoposteljno sobo 490 EUR,
• dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
• vizum za Nepal (okvirno) 25 USD,
• odstopnina v primeru višje sile 5 % vrednosti potovanja,
• napitnine okvirno 70 EUR (na kraju samem).

NAMESTITVE IN PREHRANA
Hoteli so čisti, lokalne kategorizacije 3-4*. Na potovanju sta vključena zajtrk in večerja, v nacionalnem parku Chitwan tudi dve kosili. Nepalska hrana ima veliko zelenjavnih jedi na nešteto različnih načinov, saj je mnogo Nepalcev vegetarijancev. Te jedi so izjemno prefinjeno začinjene in ustvarjajo pravo bogastvo okusov. Tudi začimbe se razlikujejo glede na regije in hrana gorskih območij je bolj sladkih okusov, hrana južnih območij pa bolj pikantna. V nepalskih kuharskih loncih se pogosto znajde kakšno meso, največkrat piščanec. Med pijačami je vsesplošno priljubljen mlečni čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo.

DOKUMENTI IN VIZUMI
Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Dolžnost vsakega potnika je, da pravočasno zagotovi vse zahtevane dokumente in pravilne podatke ter tudi vizo, v kolikor si jo potnik ureja sam.

NEPALSKI VIZUM: Nepalski vizum za državljane Slovenije, Hrvaške in Srbije je obvezen. Pridobimo ga na nepalskem letališču ob prihodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list in dve barvni fotografiji. Okvirna cena nepalskega vizuma je 25 USD. Vizum je možno plačati v USD ali EUR.

ZDRAVJE
Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.

PODNEBJE
Nepal ima tipično monsunsko podnebje. Od oktobra do maja je podnebje suho, od junija do septembra pa je podnebje vlažno. Temperature v Nepalu se spreminjajo glede nadmorske višine. Najlepši čas potovanja v Nepal je marec, april, maj, september, oktober in november. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 10 in 20 °C, lahko tudi kakšna stopinja več v nižjih ali manj v višjih predelih. Ponoči se temperature spustijo tudi do 0 °C, lahko še nižje. Temperature so v pomladnih mesecih višje kot v jesenskih mesecih. Več informacij o vremenu v Nepalu dobite na www.wunderground.com

SKUPINA IN EKIPA
Velikost skupine je med 15 in 35 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo karmični diagnostik Marjan Ogorevc, slovenski vodnik, lokalni vodniki in vozniki.

PLANIRANI STROŠKI
Povprečno 200 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 15.
PRIPRAVA POTOVANJA: 26. september 2016
ORGANIZATOR POTOVANJA: ABCTOUR D.O.O., Mrharjeva ulica 19. 1210 Ljubljana – Šentvid, www.abctour.si

SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA: Potovanje se uradno izvaja preko turistične agencije Abctour d.o.o., Mrharjeva ulica 19, 1210 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji organizatorja potovanja (http://www.abctour.si/o-nas/splosni-pogoji) ter dodatno opredeljeni pogoji za potovanja blagovne znamke Samsara potovanja, ki so posebej navedeni v prijavnici.

Vse dodatne informacije in prijave možne na spodnji email:

prijava@samsara-potovanja.si

5 thoughts on “Nepal z Marjanom Ogorevcem 17 dni”

 1. Spoštovani Marjan,
  bila je želja, a očitno ne dovolj močna, da se vam pridružim.
  Upam, da se kdaj srečamo!
  Pravite, da človek sreča prav takšnega terapevta, kot ga potrebuje!
  Naj se na potovanju vsem, ki bodo z vami, odprejo pota, ki jih iščejo!
  Mirne praznike!
  Zvezdana

 2. Pozdravljen Marjan !!!!
  Dolgo že hrepenim po Nepalu. Sedaj sem zasledila da ga vodiš ti in sicer 17 dnevno potovanje od 26.2 2017. Bila sem s tabo v Jordaniji in na Ižu – nepozabno.
  Ali je za ta termin še prosto in ker sem starejša ( 72 let) me zanima kako je potovanje naporno. Sicer nimam nekih težav sem OK pa vendar previdnost ni odveč.

  V primeru, da je ta termin že zaseden prosim za čakalno vrsto, če slučajno kdo odpove ali pa če načrtujete drug termin.

  Vse lepo in hvala za odgovor že v naprej

  Lep pozdrav Florjana-Cvetka Stankovič iz Nove Cerkve pri Celju

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.