Volilna tekma

Včasih se mi zamisli za temo prispevka na tem mestu dobesedno prerivajo v glavi, katero izbrati pa velikokrat odloči trenutna aktualnost. Tudi tokrat je bilo tako, dobesedno sem se odzval na tekmo, ki so jo po odstopu predsednika vlade in razpadu parlamenta in uradni objavi volilne tekme, začeli politiki za svoje volivce. Ti pa odločajo o tem, ali bo posameznik še lahko naslednja štiri leta »vedril« v parlamenu ali v vladi. Dokler se ta politična tekma ni začela, so si bili vsi med sabo dobri, vljudni v komunikaciji in pripravljeni za sodelovanje. To kar se je sedaj zgodilo me spominja na tekmovanje v živalskem svetu (upam da mi živali ne zamerijo). Seveda v živalskem svetu največkrat tekmujejo samci med sabo za samico. Sposodil si bom primer pri konjih. Več žrebcev (politične stranke) se lahko skupaj pase (politično prizorišče) in so popolnoma nenapadalni, saj se zavedajo, da morajo preživeti. Tisti trenutek, ko pride zraven kobila (nove volitve in status ter dobra plača), se začno pretepati in dokazovati, kdo je od njih boljši in močnejši. Razlika je v tem, da živali to počno nagonsko, s ciljem da se ohrani vrsta, da se na naslednjo generacijo prenesejo samo najboljši geni, politiki pa preračunljivo, s figo v žepu in velikokrat tako, da sebe dvigujejo na račun »pljuvanja« po svojih kolegih. Sam imam pomisleke o tem, ali se v politiki dalj časa zadržijo samo najboljši »geni« ali pa so ljudje tako neumni, pa vedno znova vodijo tiste, ki so že večkrat aktivno zavozili podjetja, banke, državo ali pa so samo »držali vrečo«.

Na svojem zadnjem predavanju v Cankarjevem domu sem povedal, da se mi mnogi politiki zdijo, kot da niso odrasli. Dal sem primer igric »partizanov« in »nemcev, takrat za one druge še nismo vedeli«, ki smo se jih tako radi igrali v otroštvu. Pozneje smo to prerasli in se z začetkom zavedanja sebe kot moškega ali ženske igrali zdravnike in paciente. Te igrice so nam bile v nepopisno veselje. Večina nas je sedaj odraslih in se igramo igrice za odrasle, nekateri politiki pa so vsaj tako je videti po tem kako se obnašajo, »zaostali v razvoju« in bi se še vedno radi igrali igrice v katerih nastopajo »nemci« in »partizani«. Res pa je, da v času moje mladosti nihče ni želel igrati »nemcev«, sedaj pa si velika večina politikov ne želi igrati vloge »partizanov«, ki so zamenjali predznak.

Nikakor si ne bi drznil soditi o tem, ali je je to prav ali narobe in se ne morem upreti, da bi na tem mestu povedal, kako vidim dogodke na političnem prizorišču kot bioterapevt, ki se mu mestoma nehote razkrivajo »podobe« na ravneh osnovnim čutom ponavadi nedostopne. Nenazadnje politiki vlečejo poteze, ki vplivajo na tisoče življenj in nenazadnje nenehno kot narod naletimo na nekoga ali nekaj kar nam pokaže našo majhnost, pasivnost, nepripravljenost aktivnega sodelovanja pa tudi mladost države in nezrelost demokracije. Kadar ljudje niso dorasli za demokracijo, potem lahko demokracija pomeni demonsko kreacijo, ki zaradi negativne selekcije, kadar daje prednost političnim strankam, na površje pripelje tudi nesposobne, takšne ki gledajo kaj bi naredili zase in za svoj klan. Ljudje, ki so na nizki ravni zavesti vedno najprej poskrbijo za sebe in za svoje. Tisti na višji ravni zavesti pa gledajo da vse kar naredijo, mora biti dobro za njih, za družino, za državo in človeštvo. Lahko si samo predstavljamo, da kadar na oblast pridejo prvi, najprej poskrbijo za svoje, za svojo vas ali mesto. Kadar taki zasedejo vodilna mesta lahko naredijo veliko škode, ki jo je potem težko odpraviti. Če imamo srečo v štirih letih ne naredijo nič. Spomnil sem se reka, da je bolje nič ne delati kot pa delati nič.

Nenehno se srečujem s tem, da metafizična perspektiva dogajanja na politični sceni odstopa od družbenega pogleda, ki temelji na ravnanju pričakovanega, na uveljavljenih vedenjskih vzorcih, ki jih vodi etični in moralni dogovor. Žal včasih tudi tako, da če je »naš« ima prav ne glede na to kakšno neumnost pove, če pa je »njihov« pa se moti. Prav ali narobe nam je v pomoč, da lahko delujemo v materialnem svetu, ki je en pol manifestacije Višje zavesti. Zato zlahka pademo v ocenjevanje, obsojanje in si mislimo, da imamo absolutno prav. Širši, metafizični ali celostni pogled pa nam lahko odpre povsem drugo perspektivo. Da pa so enostranska, zemeljska merila tudi sporna, nenazadnje dokazuje njihovo spreminjanje skozi družbeno-zgodovinsko stvarnost; merila niso odvisna le od kulture, v kateri smo odrasli, naših in interesov skupine, ki jo predstavljamo in zastopamo na svoji profesionalni poti, od politične oziroma ideološke pripadnosti, pač pa na naša lastna odzivanja vpliva stanje naše ozaveščenosti in tudi od evolucijsko dosežene ravni zavesti. Slednja pa določa s katerega »nadstropja gledamo na mesto«. Od te perspektive pa je odvisno koliko celote lahko zaobjamemo in koliko se zavedamo, da smo vpeti v širše okolje in tudi v večih dimenzijah.

V vsaki skupnosti je vedno nekdo nosilec ali idejni vodja. V skladu z zakonitostmi fraktalov, se stanje iz manjše skupnosti kot je družina, prenaša na vse večje skupnosti, posledično tudi na parlament. Enako je pri ljudeh, kar se Janezek nauči, to Janez zna. Posameznik na vodilno mesto ni prišel slučajno; njegov prihod in njegovo delovanje ter odzivanje vseh članov njegove skupnosti je rezultat ožje in širše kolektivne zavesti; poosebljal naj bi vse tisto, kar si »njegovi« ljudje želijo, kar potrebujejo. A te potrebe niso vedno zavestno hotene; namreč voditelj svoje ideje, zamisli ali programe uveljavlja na zavestni in podzavestni ravni. Lahko jih torej tudi vsili, ne glede na to, da se s z določenim načinom delovanja vsi niso strinjali. Vsi se zavedamo kako nekritično lahko prevzamemo programe, ki so polni sovraštva ali prezira, agresivnosti, večvrednosti ipd. Seveda pa negativne programe lažje prevzame tisti, ki ima v svoji podzavesti tudi sam analogne programe in jih s tem samo okrepi. Za primer lahko vzamemo odločitev takratne vlade v samostojni Sloveniji, da se pred več kot 25 leti določeni skupini ljudi odvzame pravico na osebni dokument, da se jih enostavno izbriše iz evidence. Takšna odločitev bi bila sporna tudi v večini tako imenovanih »banana republikah«. Taka odločitev niti ne rabi komentarja, sama za sebe pove vse. Največji problem je nastal že v času sprejemanja te odločitve, saj so bili tisti, ki so to na najvišji ravni podprli vsaj v podzavesti in svojih prepričanjih podobnega mnenja. Dovolim si razmišljati, da so nekateri bili proti, vendar so si s privolitvijo kupili svoj stolček. V realizaciji te odredbe ali zakona, povsem je nepomembno za to kar želim povedati, pa so sodelovali tudi uradniki, ki so imeli v svoji podzavesti podobne programe kot avtorji te odločitve ne glede na posledice in ne glede na to ali so si ti ljudje res zaslužili izbris, enostavno so to naredili.

Tudi zato sem prepričan in trdim, da  dobimo ravno takšnega voditelja ali voditelje, kot si ga/jih zaslužimo. V državi pa že po naravnem redu ne more uspešno delovati nihče, ki ne dobi podpore večine. Pri tem ni pomembno, ali je bila ta javno izrečena na volitvah ali v medijih ali pa smo bili preprosto pasivni in dopustili, da nas je pešcica politikov na najnižji ravni zavesti peljala žejne preko vode. Kajti pomembno je predvsem to kar mislimo, kakšna so naša prepričanja in stališča. Kakšna so naša stališča in prepričanja tako vidimo svet. Kako svet vidimo, tako se na njega odzivamo in kako se odzivamo, takšen svet si ustvarjamo. Saj na ta način sooblikujemo skupno biopolje na ravni države ali po Jungu kolektivno nezavedno.

Tako si tudi vedno izberemo voditelje, ki odražajo stanje naše skupne zavesti. V današnjem času hitrih sprememb ni dovolj ne škodovati, potrebno je biti aktivno koristen. Sam se vedno vprašam: »Kaj lahko dam sebi, družini, skupnosti in ne kaj lahko dobim«. Če si želimo drugačne, boljše, pa se moramo najprej spremeniti sami. Včasih se je sprememba zgodila s pomočjo revolucije, oboroženega upora, …, danes na volitvah; nemalokrat pa Narava sama poskrbi, da neustrezni voditelj prepusti mesto drugemu. A tudi ta je v določenem času in prostoru primeren.

Konec prvega dela

Marjan Ogorevc,
Bioterapevt

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.