ALTERNATIVNA MEDICINA V ŠPORTU

ALTERNATIVNA MEDICINA V ŠPORTU

Avtor: Marjan Ogorevc
Dodana besedila: Ksenija Raškovič Nassif, Brane Skubic, Sandi Čižman
Uredila in jezikovno pregledala: Eva Senčar
Spremna beseda: Eva Senčar
Recenzent: Ciril Globočnik
Naslovnica: Leonard Rubins
Oblikovala: Andrejka Čufer
Avtor fotografije na naslovnici: Severin Lipovšek
Prelom in tisk: Utrip d.o.o. Brežice
Samozaložba, oktober 2008, Brežice
Strani 217

Kliknite tukaj za naročilo

»V preteklih letih sem skozi izkušnje na treningu in na tekmovanjih ter skozi reševanje težav in športnih poškodb dojel, da moram ozavestiti moč energije v telesu, česar se večina ljudi premalo zaveda. Spoznal sem, da je rešitev vedno v nas samih in da je notranja umirjenost in poglabljanje v naš lasten odnos do Sveta ključ do želenih športnih rezultatov in do večjega življenjskega zadovoljstva nasploh. S pomočjo tako imenovane »meditacije tehnike« sem naredil velik korak naprej pri vadbi zahtevne tehnike, kakršna je nujna za uspešno metanje kladiva. Uporabljam jo tako na treningih kot na tekmovanjih. Dojel sem, da je športnik bojevnik, kako uspešen bo, pa je odvisno od tega, ali se upa popolnoma prepustiti toku življenja, pravzaprav ali je dovolj drzen, četudi v tistem trenutku nima zagotovila, da bo uspel.«

Primož Kozmus

To je moja sedma knjiga; namenjena je tako vrhunskim kot rekreativnim športnikom; malokdo izmed njih se še ni srečal s športno poškodbo ali boleznijo zaradi nepazljivosti, preutrujenosti, slabe tehnike, nezadostne pripravljenosti, prevelike želje za uspehom ali zgolj zaradi nesrečnega slučaja. V knjigi boste našli osnovne napotke, kako poleg medicinskega zdravljenja še lahko zdravite poškodbe ali kako lahko izboljšate svoje zmogljivosti, obenem pa vam je ponujeno tudi razmišljanje, kako biti uspešnejši s pomočjo duhovne rasti in obratno, kako osebnostno napredovati skozi šport. Knjiga je izšla mesec po olimpijskih igrah, v njej pa sem razkril, kako je potekalo sodelovanje z dobitnikom zlate medalje v metu kladiva, Primožem Kozmusom, in kaj se je dogajalo v Pekingu na prizorišči in v zakulisju.

Športnik bo ob prebiranju knjige spoznal, da se lahko na nastop pripravlja tako, da ne ogrozi svojega telesa, drugače bo začel razmišljati o nastanku športnih poškodb in zdravljenju le-teh ter o mejah športnih rezultatov, ki jih športniki nemalokrat napačno opredelijo. Ponujam več metod, ki lahko učinkovito nadomestijo konvencionalne načine urjenja, ki nemalokrat privede do razočaranja in zlorab. Namreč, prišel bo čas, ko farmakološke snovi in skrajni načini treniranja ne bodo več ogrožali športnikovega zdravja; na poti k temu cilju je ta knjiga eden izmed prvih korakov.

Knjigi na pot

Skozi poglavja nam avtor na osnovi svojih praktičnih in seveda teoretičnih znanj na zelo jasen način predstavlja področja, ki so neizogibno potrebna za doseganje vrhunskosti in s tem tudi končnega cilja najboljšega rezultata na športnem področju.

Knjiga je namenjena tako trenerjem, športnikom, staršem in nenazadnje tudi funkcionarjem, ki vodimo posamezne športne panoge. Marjan Ogorevc skuša vzpodbuditi zanimanje vseh, ki smo povezani s športom, da preko vseh naštetih metod lahko pridemo do najoptimalnejšega stanja telesa brez prepovedanih tehnik in substanc.

V literaturi na slovenskih tleh še nismo imeli knjige, ki bi tako celovito predstavila načine, ki so nepogrešljivi pri doseganju šampionskih dosežkov. S strani avtorja ‘pričakovano naključje’ je hotelo, da bo knjiga izšla prav po izjemnih nastopih naših dveh nosilcev medalj na OI 2008 v Pekingu, srebrne Sare Isaković in zlatega Primoža Kozmusa, ki oba že vrsto let uporabljata alternativne metode za izboljšanje svojih sposobnosti.

Avtorju čestitam in želim, da bo knjiga prišla v roke vsem tistim, ki se do danes še niso odločili za alternativne možnosti pri izboljšanju treninga in samih nastopov ter pri zdravljenju športnih poškodb in splošnem zdravju športnika. Prepričan sem, da jo bodo z veseljem prebirali tudi drugi, ki jim je šport pomemben del življenja; nenazadnje je šport v današnjem svetu dejavnost, ki zaradi priljubljenosti in potrebe sodi v del kulture vsakega naroda.

Ciril Globočnik, direktor plavalnih reprezentanc